Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dva Hrvata neće u Europu

Slavni klub doživio krah na svim poljima: "Žrtve" najluđeg formata u Europi

U idućih nekoliko tjedana bit će poznati svi klubovi koji će Belgiju predstavljati u eurokupovima iduće sezone. Tamo neće biti njihova najvećeg i najpoznatijeg kluba.

Stadion Anderlechta (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Belgija je država koja ima, da se pristojno izrazimo, vjerojatno najspecifičniji sustav ligaškog natjecanja u cijeloj Europi, a svojevrsnom žrtvom takvog sistema ispao je njihov najpoznatiji klub Anderlecht.

Najviši rang natjecanja u Belgiji sačinjava 16 klubova koji igraju dvokružno, svatko sa svakim doma i u gostima, što ukupno daje 30 kola. Međutim, tu ne završava belgijska nogometna sezona jer prava bitka, i za naslov prvaka i za ostale pozicije koje vode u Europu, tek počinje.

Kad završi 30 kola, tek počinje ono pravo

Prvih šest nakon osnovnog dijela sezone odlazi u Ligu za prvaka uoči koje im se prepolovljuju bodovi i onda oni imaju odigrati 10 kola. I tu dolazimo do onog najzanimljivijeg dijela.

Iako se u tu Ligu za prvaka plasiralo šest klubova koji su tijekom sezone bili najbolji, ne mogu svi ići u europska natjecanja, u kojima Belgija za sezonu 2019./2020. nema pet mjesta, nego samo četiri.

Onaj koji završi prvi osim naslova prvaka osigurao je i automatski plasman u skupinu Lige prvaka, drugoplasirani ide u treće pretkolo Lige prvaka u dio ždrijeba za neprvake, trećeplasirani će u treće pretkolo Europske lige, dok je onaj koji završi četvrti – na čekanju.

Naime, u Belgiji je situacija takva da postoje još dvije skupine u kojima se po šest klubova (prvoligaši, njih devet, plasirani u osnovnom dijelu sezone od sedmog do 15. mjesta plus još tri drugoligaša) nadmeće za mjesto u kvalifikacijama Europske lige.

Pobjednici tih dviju skupina (Charleroi iz grupe A i najvjerojatnije Kortrijk iz skupine) će 22. svibnja igrati međusobnu utakmicu koja se službeno zove polufinale doigravanja za Europsku ligu, a onaj tko bude uspješniji 26. svibnja će igrati, također na jednu utakmicu, protiv kluba koji završi četvrti u Ligi za prvaka i onda će pobjednik te utakmice ići u drugo pretkolo Europske lige.

Club Brugge predao titulu Genku

Ovog četvrtka odigrano je pretposljednje kolo u Ligi za prvaka i neke su dileme otklonjene. Genk je remizirao na gostovanju kod Anderlechta (1:1) i postao novi prvak zahvaljujući pobjedi Standarda protiv Cluba Bruggea (2:0).

Tom je pobjedom Standard, uz to što je otklonio mogućnost našima Ivanu Leki, Karlu Letici i Mateju Mitroviću da obrane naslov prvaka, eliminirao i Anderlecht iz bilo kakvih kombinacija u Europi.

Klub iz Bruxellesa završit će Ligu za prvaka na petom ili šestom mjestu, ali četvrto, koje bi ga vodilo na megdan Charleroiju ili Kortrijku u bitku za mjesto u Europi, sasvim mu je nedostižno.

Horor-sezona za Anderlecht

Ovakav rasplet pravi je debakl za Anderlecht, najpoznatiji, najveći i najtrofejniji belgijski klub. Godinama su bili neizostavni u grupama ili Lige prvaka ili Europske lige, često su znali i prezimiti i igrati nokaut-fazu (prije dvije godine igrali su četvrtfinale Europske lige i nesretno ispali od Manchester Uniteda), ali ove jeseni od toga neće biti ništa.

Cijela ova sezona, u kojoj su u skupini Europske lige u društvu zagrebačkog Dinama, Fenerbahčea i Spartak Trnave završili na posljednjem mjestu, iz Kupa Belgije ispali šokantnim porazom (0:3) na svom terenu od drugoligaša Union SG-a još tamo u rujnu, a u prvenstvu ostali daleko ne samo od titule već i bez Europe, pravi je rezultatski debakl za Anderlecht. Ujedno i dokaz da i novac ne znači ništa ako ga pametno ne uložite. Jer Anderlecht je samo na odštete ove sezone spiskao više od 30 milijuna eura...

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider