Automoto
SPORTOVI
Automoto
LUDNICA U 2024.

Spektakl stiže u Hrvatsku: WRC je ove godine nepredvidiv, a promijenjen je i sustav bodovanja

Zakuhava se WRC sezona uoči dolaska u Hrvatsku.

Esapekka Lappi (Foto: Afp)

Druga postaja Svjetskog prvenstva u reliju nije razočarala. Švedski reli donio nam je iznenađujuće rezultate i još malo zakomplicirao situaciju uoči dolaska WRC-a u Hrvatsku.

WRC je ove sezone potpuno nepredvidiv! Potvrdila je to druga utrka, održana oko grada Umea u istočnom dijelu Švedske. Snijeg, led, skokovi i vrlo brzi zavoji. Gotovo da nije bilo vozača koji nije imao problema na izazovnim brzincima tijekom tri dana utrkivanja. Veliki uspjeh bio je uopće dolazak do cilja.

Finac slavio na snijegu i ledu

Prošlo je sedam godina otkad je Esapekka Lappi upisao svoju prvu pobjedu na finskom reliju. U međuvremenu je 33-godišnji Finac imao uspona i padova, no nije odustao. Nagrada je stigla ovog vikenda u Švedskoj, kada je Lappi s uvjerljivom prednošću stigao do drugog trijumfa u karijeri.

Hyundai je, čini se, donio odličnu odluku što ga je zadržao u svojim redovima i ako nastavi u istom stilu, ovo bi mogla biti najbolja sezona u karijeri sjajnog finskog vozača.

WRC Croatia Rally 2024., ulaznice, raspored i etape WRC Croatia Rally 2024: Ulaznice, raspored, rezultati i staze divider

"Osjećaj je odličan. Dugo sam ganjao ovu pobjedu. Moram zahvaliti ekipi koja je vjerovala u mene i zadržala me, unatoč slabijim rezultatima u drugom dijelu prošle sezone'', rekao je Esapekka Lappi.

Fourmaux sve bolji i bolji

Najugodnije iznenađenje WRC-a u Švedskoj zasigurno je Adrien Fourmaux. Francuz nije poznat kao specijalist za jurnjavu po snijegu, no fantastičnom je vožnjom iznenadio konkurenciju.

U subotu je daroviti 28-godišnjak dogurao sve do drugog mjesta, a na kraju je završio treći, što mu je najbolji rezultat u karijeri. Podsjetimo, Fourmaux je debitirao u najjačoj Rally1 klasi 2021. godine u Hrvatskoj, petim mjestom. Bivši juniorski prvak svijeta sada pokazuje da je spreman za najviše domete. Treći je u ukupnom poretku, a njegovu M-Sport Fordu itekako je trebao jedan dobar rezultat na početku nove sezone.

"Iza nas su dvije teške sezone, no nikad nismo bili spremni odustati i zato je ovo osvojeno postolje tako posebno'', izjavio je Adrien Fourmaux.

Thierry Neuville Thierry Neuville (Foto: Afp)

U sezoni u kojoj Kalle Rovanperä i Sebastien Ogier nisu kandidati za naslov prvaka teško je predvidjeti tko će osvojiti titulu. No dva glavna kandidata svakako su Thierry Neuville i Elfyn Evans, prošlogodišnji osvajač WRC Croatia Rallyja.

Belgijac je bio nedodirljiv u Monte Carlu na otvaranju sezone, no Velšanin mu je odgovorio impresivnim nastupom i drugim osvojenim mjestom u Švedskoj. Sada ih dijele samo tri boda na vrhu poretka. Malotko je spreman u ovom trenutku prognozirati tko će na kraju sezone osvojiti titulu.

"Možemo biti sretni ostvarenim rezultatom. Bilo je dobro u Švedskoj, iako ima stvari koje još treba popraviti'', rekao je Elfyn Evans.

Novi sustav bodovanja u WRC-u

U novoj sezoni WRC je promijenio sustav bodovanja. Sada vozači dobivaju bodove po principu 18-15-13-10-8-6-4-3-2-1, za brzince zaključno do subote. U nedjelju se kreće od nule i bodovi se dijele sedmorici, po principu 7-6-5-4-3-2-1. Tu je i Power Stage, s bodovima 5-4-3-2-1 za najbolju petoricu.

Fanovi relija odmah su shvatili da bi takvo bodovanje moglo dovesti do bizarnosti, no u Monte Carlu je pobjednik Thierry Neuville osvojio maksimalnih 30 bodova i sve se činilo normalno. Međutim, u Švedskoj je pobjednik Esapekka Lappi osvojio 19 bodova, a drugoplasirani Elfyn Evans 24 boda, zbog boljih rezultata ostvarenih u nedjelju.

To je prvi put u povijesti WRC-a da pobjednik relija nije zgrabio i najviše bodova.

Neizvjesnost sve veća uoči WRC Croatia Rallyja 2024

WRC je odradio prve dvije utrke, nakon čega slijedi Kenija od 28. do 31. ožujka. Nema sumnje, Safari reli donijet će nove izazove pred najbolje relijaše svijeta i ostaje potpuno otvoreno tko će u Africi izići kao pobjednik.

A nakon Kenije vrijeme je za WRC Croatia Rally. Dolazi nam elita relija od 18. do 21. travnja, kao i stotine tisuća domaćih i inozemnih navijača koji će pratiti akciju uživo uz same brzince.

Sve govori da bi hrvatski asfalt trebao ponuditi još jednu vrlo neizvjesnu WRC utrku. Ogier, Rovanperä i Evans mogu se pohvaliti da su dosad pobjeđivali u našoj zemlji. U 2024. godini lako bismo mogli dobiti četvrtog različitog pobjednika.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider