Košarka
SPORTOVI
Košarka
Neobičan idol Uljarevića

Cibonu čeka više izazova, ali ima poruku za navijače: ''Nadam se da će publika to prepoznati''

Hrvatski košarkaški klubovi već su krenuli s novom sezonom, a jedan od onih koji pred kojim je najviše izazova je Cibona.

Galerija Cibona za sezonu 2017./18. (Foto: Cibona) Ivan Velić (Foto: Cibona) Josip Bilinovac (Foto: Cibona) Karlo Uljarević (Foto: Cibona)

Košarkaši Cibone otvorili su novu sezonu s dosta upitnika, od toga hoće li im stizati plaće na vrijeme do mogu li zadržati status u Prvoj ABA ligi. U ovom trenutku teško je prognozirati kako će se sve rasplesti, no trener i igrači maksimalno su posvećeni zbivanjima na parketu.

Na terenu, gdje i trebaju odgovoriti, igrači Cibone pružili su nelošu partiju protiv jednog od kandidata za naslov ABA lige Crvene zvezde. Kako su izgubili, ne možemo pričati o nekoj ljepotici ili sjajnom dojmu, ali daleko od toga da je završilo loše kao što su mnogi očekivali.

''Markota i ja smo se malo kasnije priključili zbog drugih obaveza i još se uigravamo. Nismo se previše obazirali na napise uoči te utakmice u Beogradu, svi su nekako očekivali da će biti jednosmjerna utakmica. Mi smo se dobro pripremili i uz maksimalan respekt prema Zvezdi, išli pokazati da možemo igrati i da imamo svoju igru. Taj neki put kojim ćemo se voditi cijelu sezonu, da igramo sa što više energije'', rekao je hrvatski reprezentativac u redovima Vukova Josip Bilinovac za GOL.hr.

Cibona ima svoju publiku, ali nju treba vratiti

''Koliko sam primijetio preko svojih prijatelja i poznanika, dosta se dobro reagiralo na tu utakmicu. Ne mogu reći da su svi sad iznenađeni, ali sigurno su očekivali puno veći poraz pa su ostali pozitivno iznenađeni. Čuo sam iz kluba da se malo više traže i godišnje ulaznice i nadam se da će publika to prepoznati, a na nama je da nastavimo u tom smjeru'', mišljenja je Bilinovac.

Cibona je u posljednje vrijeme imala problema s posjećenosti utakmica. No govorim o klubu koji ima svoju publiku u Zagrebu i dosta onih koji su odrasli na utakmicama Cibone, kojoj ne treba puno da vrati taj navijački zamah.

''Cibona je jedan veliki brend što se tiče košarke u Hrvatskoj, tako da je potrebna jedna mala iskra koja treba samo zapaliti tu publiku koja je željna košarke. Sigurno da je košarka zadnjih par godina u blagom padu, ali fali ta jedna iskra koja će je vratiti. Nadam se da smo mi na dobrom putu nakon te utakmice protiv Zvezde. Međutim, ne treba se na to obazirati kao na neki uspjeh, jer mi smo tu utakmicu izgubili, ali nadam se da će se publici svidjeti taj naš stil i da će se vratiti na tribine'', izjavio je bek Cibone.

Svoje dojmove i očekivanja prenio nam je i novi trener Vukova Ivan Velić. Čovjek koji je prije toga tesao zanat u Širokom, gdje je uzeo i tri naslova prvaka. No, ovo je jedan drugačiji izazov.

''Što se tiče Zvezde, zadovoljan sam sa stvarima koje smo radili i koje smo obećali, a to je da će ekipa igrati s velikom željom i energijom. I tako smo tamo pristupili, onako muški. Istina, imali smo problema s visokom linijom, tako da je tu falilo snage. Generalno sam zadovoljan kako je to izgledalo, ali ne smijemo na tome stati'', rekao je trener Cibone za GOL.hr.

Ciljevi za sezonu

Na čemu ćete onda inzistirati tijekom sezone i koje su to stvari koje ćete tražiti od igrača, s obzirom na kvalitetu rostera?

''Momčad je u odnosu na prošlu sezonu ostala bez dva najbolja igrača (Žorić, Tomas, op.a.), tako da to moramo kompenzirati s velikom energijom, dobrom obranom, dobrim trčanjem prema naprijed i jednostavno s više rotacija držati visok ritam igre. I da na taj način pokušamo parirati protivniku'', poručio je Ivan Velić.

Jeste li vi sebi zadali neki cilj za ovu sezonu, nešto čime bi vi bili zadovoljni kao trener koji je preuzeo velik klub, ali u ne baš idealnoj poziciji?

''Teško je postaviti neke dugoročne ciljeve, s obzirom da svaki dan imate neki problem. Mi smo ove sezone ušli ciljano da pokušamo izgurati Uljarevića i visokog malog Ljubičića. Međutim, Ljubičić je odmah na startu doživio jednu težu ozljedu za koju treba dva mjeseca pauze i automatski se mijenjanju ciljevi. Mene kao trenera bi zadovoljilo da mi je ekipa svaku utakmicu na visokom nivou, s obzirom na naš roster i potencijal koji imamo, odnosno da igramo na gornjoj granici naših mogućnosti i izvučemo maksimum'', objasnio je Velić.

''S obzirom na budžet, mislim da je realno da pokušamo ostvariti opstanak u ligi, ali komforno. Kad pogledamo, nije bilo daleko da smo prošle sezone bili predzadnji, a liga je bila lošija nego ove sezone. Sjetite se da je MZT lani ispao praktički na polovici sezone, a takvih ekipa ove godine nema. To znači da će biti borba za svaki poen do samog kraja.''

Prošle sezone bili ste dio reprezentacije kao pomoćnik Ivice Skelina. Otišli ste zajedno s njim, ali Hrvatska nije ostvarila puno bolje rezultate. Kako vi komentirate ovu situaciju u kojoj se sada nalazi reprezentacija?

''Teško mi je pričati o tome. Svi smo očekivali da ćemo s NBA igračima dobiti te dvije utakmice. Mislim da je problem puno dublji, da nije problem ni do igrača, ni do ljudi u savez pa ni do trenera. Mislim da će općenito događa nešto negativno u hrvatskoj košarci. Nekako sam dojma da ne treba puno da se to podigne, da se stvari pokrenu iz te neke močvare u pozitivu'', rekao je trener Vukova te nadodao:

''To je možda dublji problem od selekcije u mlađim uzrastima pa nadalje. Prvenstveno mislim na to da treba mijenjati sistem treninga i da na taj način pokušamo savladati taj problem. Mi olako shvaćamo to da neki igrač iz NBA-a može riješiti probleme hrvatske košarke, ali to tako ne ide. Mi moramo imati jedan sistema rada i treniranja pa ćemo onda vratiti košarku tamo gdje joj je mjesto.''

Uljarević već godinama ima neobičnog uzora u NBA-u

Popričali smo i s velikom nadom Karlom Uljarevićem. Kako je on vidio početak sezone i što očekuje u nastavku?

''Mislim da smo se dobro pripremili za tu prvu utakmicu i pružili dostojan otpor, čak smo mogli i pobijediti, ali presudile su neke naše greške koje su oni kaznili. Naravno da želimo biti na što boljoj poziciji u hrvatskom prvenstvu i ABA ligi i da nižemo pobjede, ali svakako će za to trebati dosta truda, uigravanja i kemije u momčadi'', mišljenja je playmaker Cibone.

Već i ptice na grani znaju kako Hrvatska nema playmakera, a Uljarević je protekle sezone mogao osjetiti što znači igrati u toj ulozi. Doduše, on je još uvijek mlad da bi na njega prebacivali veću odgovornost, ali neki u njemu vide svjetlu točku za budućnost.

''Ove godine u Zadru sam prvi put zaigrao za reprezentaciju. Bio sam jako sretan što sam dobio taj poziv. Dobio sam puno savjeta od starijih i iskusnijih igrača i nije me bilo strah. Priča se da trebamo playmakera, ali mislim da imamo dosta dobrih igrača, samo to treba posložiti.''

Kako je već počinjao trening, morali smo skratiti naš razgovor pa smo za kraj upitali Karla prati li NBA i europsku košarku, ima li kojeg igrača koji mu je idol ili ''šmeker' kojeg posebno voli gledati?

''Pa više pratim europsku košarku, ali u NBA-u mi je uzor J.R. Smith. Znam da je malo luđi, ali mi je uzor već godinama. Što se tiče Europe, ima ih dosta na mojoj poziciji, ali najdraži mi je Spanoulis'', zaključio je Uljarević.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider