Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tek mu je 17

Real sprema "svemirsku" ponudu za velikog talenta: Mbappe ih naučio pameti

Na meti Real Madrida jedan je od najvećih talenata francuskog i svjetskog nogometa…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Real Madrid priprema golemu ponudu za Eduarda Camavingu, piše francuski L'Equipe, a prenose gotovo svi madridski dnevnici.

Marca je još krajem rujna pisala da Real budno prati veznjaka Rennesa i mlade francuske reprezentacije. Radi se o 17-godišnjem nogometašu kojeg prati glas jednog od najvećih talenata francuskog i svjetskog nogometa.

Camavigna je od 2013. u Rennesu. U prosincu prošle godine potpisao je prvi profesionalni ugovor s francuskim prvoligašem. Rođen je u Angoli 10. studenog 2002., u gradu Miconge. Kada je imao dvije godine, roditelji su mu se preselili u Francusku. Prve nogometne korake napravio je u Drapeau-Fougèresu.

Rennes traži 100 milijuna eura za Camavingu

Za Rennes je zasad odigrao 24 utakmice i postigao jedan gol, dok je za U-21 francusku reprezentaciju upisao jedan nastup, i to nedavno kada je napunio 17. rođendan. Već sada je fizički izrazito dominantan. Visok je 182 centimetra, vrlo je pokretljiv i polivalentan u nogometnom smislu. Kažu da može igrati na svim pozicijama u srednjem redu. Podjednako je dobar u defenzivi i ofenzivi.

Neymar i sestra Rafaella (Instagram) Jedna od najluđih nogometnih tradicija na ispitu: Hoće li Neymar izabrati nju ili Ligu prvaka? divider

Iz svega navedenog jasno je da neće biti nimalo jeftin. Rennes već sada traži najmanje stotinu milijuna eura, no za godinu ili dvije mogao bi biti još skuplji. Primjerice, samo prije nekoliko mjeseci Rennes je tražio 60 milijuna. Međutim, nakon što je zablistao u nekoliko prvoligaških utakmica, klubu sa sjeverozapada Francuske apetiti su značajno porasli, i vjerojatno će još rasti ako se Camavigna nastavi razvijati ovom dinamikom.

Madriđani ubrzanim tempom nastavljaju politiku dovođenja izrazito mladih nogometaša koju su pokrenuli posljednjih godina, a koja zasad nije polučila bogzna kako uspješne rezultate. No još uvijek je prerano za donošenje konačne ocjene, vrijeme će pokazati hoće li se Realu isplatiti ulaganje u cijeli niz mladih nogometaša koje je doveo posljednjih godina.

Ulaganje u mlade talente

Zasad se može reći da su Madriđani napravili veliku stratešku pogrešku, kada su se već odlučili krenuti s politikom dovođenja jako mladih igrača, što nisu na vrijeme investirali u Kyliana Mbappea, koji je u međuvremenu postao najveća mlada zvijezda svjetskog nogometa i vjerojatno buduća Zlatna lopta.

gol expired Guardiola stiže u Madrid: Nijedan trener u povijesti tamo nema ovakav rekord, ali stvari se mijenjaju divider

Real je u slučaju Mbappea oklijevao i škrtario. Dok je još bio na ulazu u prvu momčad Monaca, mogao ga je dovesti za pedesetak milijuna eura. U međuvremenu mu je cijena skočila barem četiri-pet puta. PSG ga u ovom trenutku i ne želi pustiti, a ako bi ga se i odlučio prodati, to bi vjerojatno bio novi transferni rekord, i to značajno popravljen, možda bi čak dosegao 300 milijuna eura.

Svjedoci smo toga da nogometno tržište sve više buja i da posljedično tomu cijene nogometaša rastu praktički iz dana u dan. U tom kontekstu gledano, može se zaključiti da će najvećim talentima cijene sljedećih godina dodatno rasti. Gledajući iz ove perspektive, Realu bi se već sada isplatilo da je za Mbappea dao i znatno više od stotinu milijuna eura kada je imao 17 godina.

Pogreška zvana Mbappe

No u nogometu su stvari jako relativne, sve je stvar dobre ili loše procjene. Primjerice, sada je lako reći da bi se ulaganje u Mbappea isplatilo, no prije nekoliko godina to je bilo pod upitnikom. U nogometu nema jamstva, ništa nije sigurno. Nitko nema kristalnu kuglu pa da unaprijed zna kako će se netko razvijati. Da ima, stručnjaci i skautske službe ne bi bili ni potrebne.

gol expired Carlo Ancelotti postigao dogovor o preuzimanju posrnulog premierligaša! divider

Stručnjaci se i zovu stručnjaci zato što mogu ili bi trebali moći najbolje procijeniti mogućnosti igrača. Po pitanju Mbappea, očigledno je da je Realov menadžment napravio pogrešku. Čak i kada je svima bilo jasno da će Mbappe izrasti u veliku zvijezdu, opet mu je bilo puno dati koliko je Monaco tražio kada je Mbappe napuštao Kneževinu.

Ključno pitanje - procjena

U isto vrijeme PSG je procijenio da se isplati uložiti. Očito je pogodio jer ga sada može prodati gotovo za dvostruko veći iznos. Real je odlučio uložiti u neke druge igrače. Zasad je teško reći je li pogodio.

gol expired Arsenal blizu dogovora s novim menadžerom koji bi ga trebao izvući iz najveće krize u ovom stoljeću divider

Kakve veze Mbappe ima s Camavingom? Pa, situacija je slična onoj kada je Mbappe imao 17 godina. Jasno je da Madriđani ne žele napraviti novu pogrešku. Mbappe ih je naučio pameti, da se malo našalimo. No tko im može jamčiti da će mladi veznjak uspjeti?

Ako postane velika zvijezda, stotinjak milijuna neće biti puno. Međutim, ako ne postane, to će biti enorman trošak. Opet dolazimo do ključa cijele priče - procjene. I stručnjaka koji to jesu i onih koji se samo tako zovu.



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider