Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kakav šou kralja kontroverzi

Neviđena lakrdija: Smijurija epskih razmjera, evo što je napravio potpuno smušeni sudac na velikom turniru

Zambijski sudac Janny Sikazwe dvaput je odsvirao kraj utakmice Malija i Tunisa i oba je puta promašio…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U tijeku je Afrički kup nacija koji teško da će ući u red atraktivnijih turnira. Zasad rezultati najviše nalikuju binarnom brojevnom sustavu.

Kad padne više od jednog gola na utakmici, proglašava se opsadno stanje. U prvih 10 utakmica jedva je palo 10 golova. Što se tiče igre, gledatelji ne mogu pretjerano uživati. Igra se čvrsto i nadasve neefikasno.

Neviđene scene s utakmice Malija i Tunisa pogledajte OVDJE

Međutim, turnir ne oskudijeva bizarnim situacijama. Na utakmici Tunisa i Malija u skupini F došlo je do kaosa koji bi mogao za sva vremena obilježiti turnir koji se održava u Kamerunu.

Kontroverzni zambijski sudac Sikazwe zvijezda utakmice Mali - Tunis 

Glavna zvijezda utakmice bio je zambijski sudac Janny Sikazwe. Radi se o poznatom sucu u Africi, sudio je finale Kupa nacija 2017., a 2018. suspendiran je zbog optužbi za korupciju.

Naime, na krajnje kontroverzan način odsudio je utakmicu afričke Lige prvaka između Esperancea i Primiero Agosta. Esperance je pobijedio s 4:2, ali je Sikazwe dosudio sumnjiv jedanaesterac na početku utakmicu. Zbog sumnje u korupciju CAF ga je suspendirao u studenom 2018., no FIFA je tu kaznu poništila u siječnju 2019.

Nije tu kraj kontroverzama zambijskog suca. Na Afričkom kupu nacija 2019. istaknuo se katastrofalnim suđenjem na utakmici Senegala i Alžira. Bio je to ponajveći skandal turnira koji je uspio nadmašiti u Kamerunu dvije godine poslije.

gol expired Đoković će pratiti Australian Open iz pritvora? Stručnjak za imigraciju objasnio što čeka srpskog tenisača divider

Što se ovaj put dogodilo? Igrala se 85. minuta. Mali je vodio 1:0 pogotkom Ibrahime Konea iz jedanaesterca u 48. minuti, a Tunižani su u 77. minuti propustili izjednačiti također iz penala. Udarac Khazrija obranio je vratar Malija Mounkoro. I onda kreće šou.

U trenutku kada je Tunis svim silama pokušavao izjednačiti, Sikazwe je mrtva-hladan odsvirao kraj utakmice. Naravno da je sve iznenadio svojom odlukom jer je semafor pokazivao 85. minutu. Tunižani su promptno reagirali, cijela klupa je skočila kao ofurena, okružili su glavnog i četvrtog suca te ih uspjeli uvjeriti da su se zaletjeli. Bilo je tu svega, galame, naguravanja, pa čak i udaranja po leđima.

Sikazwe je odlučio poslušati Tunižane i nakon konzultacije s četvrtim sucem nastavio je utakmicu. No tu nije bio kraj gotovo neviđene smijurije.

Sudac dvaput svirao kraj utakmice i oba je puta promašio

Zambijac je drugi put svirao kraj utakmice i opet je promašio. Ne previše, ali po službenom semaforu igrala se 90. minuta, a on je svirao kraj unatoč tome što su se u drugom poluvremenu izvodila dva jedanaesterca, nekoliko puta uključivao VAR, obavljale izmjene, crveni karton Toureu iz Malija…

Igrači su već napustili teren, čak su neki, prema pisanju afričkih medija, bili u svlačionici, a press-konferencije su bile spremne za održavanje. No, utakmica je ostala nedovršena: ostalo je još dvadesetak sekundi plus sudački dodatak.

gol expired Postave za El Clasico: Jedan igrač Reala ima šansu ući u povijest, a na kraju sezone mora otići divider

Nakon konzultacija s pomoćnicima, Sikazwe je valjda opet shvatio da je pogriješio i naredio je da nogometaši izađu na teren kako bi odigrali preostale minute.

Malijci su se pojavili na travnjaku, a Tunižani su odbili poziv tako da je nastala velika afera. Kartaškim orlovima očito je prekipjelo. Utakmica bi se mogla registrirati 3:0 za Mali, a Afrička nogometna federacija čak razmatra da Tunižane izbaci s turnira.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider