Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Teško nama u Srbiji

'Kaubojima' teška skupina, Baliću ždrijeb katastrofa!

Hrvatska će u prvoj fazi natjecanja na Euru u Srbiji igrati sa Islandom, Norveškom i Slovenijom...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska muška rukometna reprezentacija u srijedu je u Beogradu saznala protivnike u prvom krugu Europskog prvenstva koje će se od 15. do 29. siječnja 2012. godine održati u Srbiji. 'Kaubojima' su ždrijebom dodijeljeni Island, Norveška i Slovenija.

>> 'Kauboji' na prvi europski naslov jurišaju u Vršcu

 

Bit će pravi metež u drugom krugu, klanje...

- Ivano Balić
"Očekujem veliku borbu i jednu od medalja, ali sigurno da nam je glavni cilj da budemo najbolja momčad u Europi", optimistično je na ždrijebu izjavio kapetan hrvatske reprezentacije Igor Vori, koji je sudjelovao u izvlačenju kuglica. Nama je izvukao Norvešku, Srbiji Dansku, a Makedoncima i Česima Švedsku.

Nakon što smo saznali sve protivnike, hrvatski pivot prokomentirao je skupinu.

"Dobili smo jaku skupinu, a opet, koja nije jaka na Europskom prvenstvu. Sve reprezentacije koje dođu na EP iznimno su jake. Nadam se samo dobrom ulasku u natjecanju, onda će nam biti lakše kasnije."

Upitan je i smatra li da je igranje Hrvatske u Vršcu prednost.

"Očekujemo puno navijača iz Hrvatske, ali i iz Srbije. No, nevažno je gdje igramo, jer nas uvijek prati dosta navijača. Mislim da ćemo se u Vršcu osjećati kao kod kuće."

Kakva su očekivanja hrvatske reprezentacije na natjecanju?

 "Problem je šest mjeseci prije turnira reći čemu se možemo nadati. Nikad ne znaš kakav ćeš doći, kakve će druge reprezentacije biti. Ali pripremit ćemo se, to je sigurno. Norveška i Slovenija dolaze s mladim reprezentacijama, bit će zanimljivo vidjeti što mogu. Ipak, nadamo se jednoj od tri medalje", kazao je hrvatski reprezentativac.

Već je ranije bilo poznato da će Hrvatska biti smještena u skupinu D te da će utakmice prvog kruga igrati u Vršcu. A današnji ždrijeb u Beogradu otkrio je da će se Hrvatska za prolaz u drugu fazu natjecanja boriti sa susjedima Slovencima te s dvije neugodne skandinavske zemlje, Islandom i Norveškom.

"Nema loših reprezentacija, sve treba respektirati, ali nikoga se bojati. Norveška je jako neugodan protivnik, igra čvrst rukomet, brz, s njima je znalo biti neugodno, baš kao i s Islandom. Slovenija je uvijek napaljena protiv nas, pomladili su ekipu i sigurno će biti neugodni. Ali ne trebamo se nikoga bojati, trebamo razmišljati o sebi", izjavio je za balkan-handball, hrvatski izbornik Slavko Goluža.

Slično je zborio i Ivano Balić.

"Ne znam u kakvom će sastavu doći Slovenci, ali mogu biti nezgodni. S Norvežanima smo remizirali 2008, dobili ih u Austriji, Island je jak. Prvi cilj će biti proći u drugi krug," bili su prvo dojmovi Balića, koji je za isti portal izjavio i kako će nastojati prenijeti čim više bodova u drugi krug jer će ih tamo čekati pravi rat.

"Ma katastrofa. Bit će pravi metež u drugom krugu, klanje. Trebat ćemo dobiti sve u prvom krugu. Sve skupine, osim ove gdje su Nijemci, dosta su jake. A mi smo sve stariji," u svom je stilu zaključio Balić.

Najteži protivnik među ovom trojkom svakako je Island, olimpijski doprvak i brončani s prošlog Europskog prvenstva u Austriji. Ovu reprezentaciju Golužini izabranici dobro poznaju, na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj u siječnju, s njom su igrali za peto mjesto i pobijedili 34:33. Također, s neugodnim Islanđima igrali smo u drugoj fazi natjecanja u Austriji i remizirali 26:26.

Dobili smo jaku skupinu, no nadamo se jednoj od tri medalje...

- Igor Vori
Norveška također nije za podcijeniti, 9. reprezentacija sa svjetske smotre u Švedskoj mogla bi poremetiti račune našima, osobito ako olako uđu u utakmicu. S Norvežanima smo igrali na otvaranju prošle kontinentalne smotre u Austriji i teže od očekivanog slavili 25:23. Kao i Hrvatska, Norveška je Europsko prvenstvo u Srbiji izborila kao pobjednik svoje kvalifikacijske skupine.

Slovenci su u ovom društvu naslabiji protivnik Hrvatskoj, no ni nijh ne treba podcijeniti jer su nas na Svjetskom prvenstvu u Sloveniji 2004. godine, izbacili u polufinalu. Na kraju su se domaćini okitili srebrom, ali otada je prošlo puno vremena, a u međuvremenu je Slovenija propustila Svjetsko prvenstvu u Hrvatskoj 2009. i ove godine u Švedskoj.

S njima smo posljednji put igrali baš uoči početka Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj, a naši su rukometaši u tom pripremnom dvoboju slavili 34:32. Sveukupno smo sa susjedima na velikim natjecanima igralu šest puta i upisali četiri pobjede.

'Kauboji'  će prvu utakmicu odigrati 16. siječnja protiv Islanda, dva dana kasnije protiv Slovenije, a 20. siječnja protiv norveške rukometne reprezentacije.

Prolaz u drugi krug natjecanja izborit će po tri najbolje reprezentacije iz svake od četiri skupine, a naša se skupina D križa s vrlo jakom grupom C, u kojoj osim europskih prvaka Francuza, Španjolci, Rusi i Mađari.

Ždrijeb sigurno nije 'pomazio' domaćine, koji su dobili svjetske viceprvake Dance te Poljake koji su bili četvrti na EP-u u Austriji. U tom društvu iskače Slovačka, koja će teško do drugog kruga uz ovakve protivnike.

Najlakšu skupinu dobila je Njemačka, oko koje su se lomila koplja i prije ždrijeba. Naime, Nijemci su smješteni u prvu jakosnu skupinu iako posljednjih godina nemaju zapaženijih rezultata. (M.I./Agencija VLM)

Europsko rukometno prvenstvo 2012. godine:

Grupa A (Beograd)
Srbija
Danska
Poljska
Slovačka

Grupa B (Niš)
Njemačka
Švedska
Makedonija
Češka

Grupa C (Novi Sad)
Francuska
Mađarska
Rusija
Španjolska

Grupa D (Vršac)
Hrvatska
Island
Norveška
Slovenija

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider