Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

EURO: Španjolci pregazili Rusiju i plasirali se u finale!

Nogometaši Španjolske izborili su plasman u finale Europskog prvenstva nakon što su u polufinalnom susretu odigranom pred 51.000 gledatelja na stadionu Ernst Happel u Beču pobijedili Rusiju 3:0 (0:0).Pogotke za "Furiju" postigli su Xavi (50), Guiza (73) i Silva (82). Španjolska će u finalu igrati protiv Njemačke koja je u srijedu u Baselu pobijedila Tursku 3:2. Finalni susret na rasporedu je u nedjelju u Beču.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)


Više o ovoj utakmici pogledajte na euro2008.dnevnik.hr

Biti će to treće finale za španjolsku vrstu u povijesti europskih prvenstava. Prvo finale su izborili 1964. godine kada su bili prvi, dok su 20 godina kasnije izgubili u finalu od Francuske. 

RUSIJA - ŠPANJOLSKA 0:3

Beč. Stadion Ernst Happel - 51.000 gledatelja; Sudac: Frank De Bleeckere (Belgija);

Strijelci: 0:1 Xavi (50), 0:2 Guiza (73), 0:3 Silva (82)

Žuti kartoni: Žirkov (57), Biljaletdinov (60)

Crveni kartoni: -

RUSIJA: Akinfejev - Anjukov, V.Berezutski, Ignašević, Žirkov - Zirjanov, Semak, Semšov (od 56. Biljaletdinov), Saenko (od 57. Sičev) - Aršhavin, Pavljučenko

ŠPANJOLSKA: Casillas - Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila - Senna, Iniesta, Xavi (od 69. Xavi Alonso), Silva - Villa (od 34. Fabregas), Torres (od 69. Guiza)

Španjolska reprezentacija po drugi puta na ovom prvenstvu je deklasirala Rusiju. Na otvaranju turnira "Furija" je slavila 4:1, a večeras u polufinalu 3:0 i posve zasluženo se plasirala u finale europske smotre.

Španjolska reprezentacija je u prvom poluvremenu bila daleko pokretljivija i opasnija. Međutim,"Furija" je imala tek nekoliko poluprilika i niti jednom nije ozbiljnije ugrozila vrata Akinfejeva.

Španjolci su u uputili 10 udaraca prema ruskim vratima, a njihovi suparnici tek pet. Rusi su u prvih 45 minuta djelovali zakočeno, daleko ispod razine igara koje su pružili u susretima protiv Švedske i Nizozemske. Španjolci su u 34. minuti ostali bez prvog strijelca Davida Ville koji je napustio teren zbog ozljede, a umjesto njega u igru je ušao Fabregas.

Srećom, nastavak je ponudio daleko bolju igru, a razlog tome je brzi pogodak Španjolaca. Furija je povela u 50. minuti nakon sjajne akcije Barcelonina dvojca Xavi - Iniesta, a pogodak je postigao Xavi.

Ruski strateg je pokušao preokrenuti rezultat s dvije zamjene, ušli su Sičev i Biljaletdinov, no nije bilo veće promjene u njihovoj igri. Hiddinkova momčad je bila bez prave ideje i svježine, a njezin glavni igrač Aršavine posve nevidljiv.

Sve dvojbe oko pobjednika Španjolska je otklonila u 73. minuti kada je Guiza na asistenciju Fabregasa povećao vodstvo na 2:0. Konačan udarac Španjolci su zadali svom suparniku u 82. minuti kada je Fabregas sjajno uposlio Davida Silvu kojem nije bilo teško svladati Akinfejeva. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider